Kalkuláció Regisztráció Bejelentkezés

A csomagküldés nem is olyan bonyolult, mint gondoltuk

A csomagküldés során számos gondolat megfordul az ember fejében. Vajon oda ér-e a csomagom időben? Megrongálódik-e? Azt a csomagot kapja-e a címzett amit én adtam neki fel? Egyeltalán megkapja-e?

A csomagküldés nem is olyan bonyolult, mint gondoltuk

Àltalános tudnivalók a belföldi küldemény csomagolásáról, lezárásáról, címzéséről:

1. Csomagoljuk be a küldeményt!

Ha törékeny dolgot szeretnénk postára adni, akkor először csomagoljuk be buborékos fóliába vagy egyéb védőanyagba a tárgyat, ha szükséges használjunk kitöltő anyagot (pl. újságpapír, nikecell) is! A küldeményt ezután tegyük egy ép, merev falú, címkéktől és feliratoktól mentes dobozba! Ha viszont csak színes, mintás dobozunk van, akkor a dobozt csomagoljuk be fehér vagy barna színű háztartási csomagolópapírba. A dobozt erős, széles ragasztószalaggal zárjuk le, illetve a csomagolópapírt is ezzel rögzítsük.

2. Címezzük meg a dobozt!

A doboz egyik sima oldalára írjuk fel tollal vagy filccel a feladót és a címzettet úgy, mintha egy borítékot címeznénk meg.

3. Töltsük ki a feladóvevényt!

Postán kirakva találunk feladóvevényt, amely tulajdonképpen a csomagunk kísérőlevele. Az ezen feltüntetett címadatoknak pontosan meg kell felelniük a dobozon feltüntetett címadatokkal. Értelemszerűen töltsük ki a címadatokkal, illetve ikszeljük be a csomagunkra vonatkozó jellemzőket. Értéket nem szükséges feltüntetnünk.

4. Adjuk fel a csomagunkat!

Ezt kétféleképpen is megtehetjük. Az egyik módja az, hogy a feladóvevénnyel együtt elvisszük a csomagot a postára. A postán a feladóvevény további rubrikáit számítógéppel töltik ki, majd a feladóvevény egyik példányát egy kis zacskóba teszik, amit aztán felragasztanak a doboz egyik oldalára. A másik mód pedig, hogy otthonról kényelmesen akár mobil segítségével a csomagküldő rendszeren keresztül tudunk csomagot feladni, még külföldre is.

A csomagot lemérik, és ennek függvényében kell fizetnünk a csomagküldő szolgáltatásért. A csomagszállítás során a futár tudásának megfelelően igyekszik a csomagokat kézbesíteni. A futárok a megadott email címre esetleg telefonszámra küldenek üzenetet tájékoztató jelleggel.